Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nimi: Rajaportin Hellanlettas Om./Kas.: Maikken, Ra.Ra
Kutsumanimi: Heta ​Asuintalli: Ra.Ra
Ikä: 20.9.1998 (20v) Tekijä: Maikken
Rotu: Suomenhevonen Rekisterinumero: SKPR-6548
Väri & Merkit: Kanelinrautias,Läsi Paras Kaveri: Tammalauma
Sukupuoli: Tamma Painoitus: Harrasteratsu

KO: HeA   -   YE: 80cm   -   RE: 70cm   -   ME: 50cm

KUVAGALLERIAAN

 

       


Luonne

Hoitaessa maailman herttaisin ja huomionkipein hevonen ! Heta kutittelee hoitajan niskaa ja hörisee vähänväliä lempeästi ja tutkii tarkasti mahdolliset namipiilot avonaisista taskuista.Kun joku astuu talliin niin Hetan on pakko ilmoittaa itsestään aina äänekkäästi hirnumalla talliin tulijalle.Jos kuitekaan et mene juuri silloin tammaa hoitamaan alkaa oven koputtelu etujalalla..! Hetalle pitää heti huomauttaa tästä, paha tapa nuoruudesta säilynyt vielä näihin päiviin asti.Yleensä ensimmäinen napakka huomautus riittää ja Heta siirtyy karsinan perälle anteeksipyytelevänä.Mutta jos Hetaa on menossa hoitamaan niin sitten vasta riemu ratkeaa ! Tamma omistaa erikoiset tervehdysrituaalit,pään eestaasheiluttelu ja käsien nuoleskelu on erittäin normaali näky.Käsitellessä tamma on paikallaan nätisti,kaiken maailman varusteet heta antaa pukea eikä mukise mistään.Tarhasta vähän liiankin helppo hakea - vaikka hakisit jotain muuta Hetakin tulee ! Tamma kävelee liimautuneena perässäsi kunnes olet toisen hevosen kanssa jo portilla menossa ulos, silloin vasta tamma tajuaa että nyt ei ole sen vuoro.Yksin ulosjäädessään Hetalla puhkeaa kova stressi - pysyy langoissa tosin mutta saattaa juosta itsensä hikeen jos kavereita ei ole lähettyvillä.

Taluttaessa pysyy lähellä ja kävelee nätisti, kuitenkin antaen ihmiselle jonkiverran tilaa.Heta ei ota johtajan roolia koskaan taluttaessa vaikka ihmisen tilan pieni valtaaminen voi siltä vaikuttaakkin uusille tuttavuuksille.Heta ei vie eikä lähde vetämään eri suuntaan - taluttaja määrää aina, vaikka pitäisi ylittää isompi oja tai erittäin ryteikköinen metsäpolku.Pysyy siis hanskassa tilanteessa kun tilanteessa.Erilaiset sääolosuhteet eivät vaikuta, mitä nyt pikkupakkasella voi olla ripeämpi askelistaan.

Ratsastaessa Heta on nöyrä ja yllättävän herkkä.Heta ei ole läheskään tallin helpoin hevonen ratsastaa,vaikka onkin erittäin kiltti ja ei omaa pahoja tapoja - pukittelut ja pystyynhyppimiset eivät kuulu Hetan arkipäivään.Ratsastajalta vaaditaan erittäin pehmeitä ja täsmällisiä apuja että tamma käyttää itseään oikein, toki Heta kuljettaa vähemmänkin osaavia ratsastajia selässään vallan mainiosti mutta jos tosissaan mennään tarvii selkään vähän kokeneemman kuskin.Heta ei ole järjin tasokas, mutta ne asiat mitkä tamma osaa on erittäin hyvin hanskassa.Runsaasti virheitä tekevä ja kovia apuja käyttävä ratsastaja huomaa pian allaan vaisun ja jännittyneen tamman, Heta ei korjaa siis ratsastajan virheitä vaan peilaa todella hyvin ratsastajaa.Kouluratsastus on enemmän Hetan laji,vaikka hirveästi korkeammalle tammaa ei voi kouluttaa.Omistaa luonnostaan kuitenkin voimakkaan ravin ja muutenkin pehmeät askeleet istua alas,joten ratsastajan on helpompi keskittyä apuihin.Hetan bravuurit taitavat olla avo- ja sulkutaivutukset - ne se suorittaa erittäin mielellään.Tamma myös taipuu mukavasti niin vankaksi ratsuksi.Esteillä tamma osaa olla vähän kömpelö, mutta ne ylittyvät kuitenkin aina korvat hörössä ! Tykkää hirveästi hyppiä vaikka korkeempia ei Hetalla mennäkkään.Heta kääntyy suhteellisen hyvin vähän tiukemmissakin mutkissa ja voi hypätä vähän huonommistakin paikoista,harvoin kieltää mutta tiputuksia voi tulla usein rataa mentäessä.Maastossa Heta on kuin moni suomenhevonen, eli turvallinen tädinkuljetin ! Heta on tottunut maastoiluun ja osaa rentoutua hyvin.Tuulisemmalla säällä voi katsella vähän vilkkaammin ympärilleen mutta pysyy hyvin käsissä kuitenkin.Jonossa ei ole paikalla väliä, mutta jos jää hirveästi jälkeen viimeisenä voi tammalle tulla vähän paniikki että kaverit jättää,joten askel kiihtyy turhan paljon silloin.Yksin mentäessä tajuaa kyllä olla nätisti ja ei huolehdi siitä että kukaan muu hevonen ei ole seurana.

 


SUKUTAULU

i: Haraldiini ii: Jänttyrä
ie: Hopealilja
e: Kesä-hehku ei: Olkipää
ee: Rauhan ääni

Suku keksitty.

 


JÄLKELÄISET

 

-r.AR Yrjänän Ruudus                 i: Rajaportin Marsalkka

-t.Aphén Ainokainen                  i: Kep Mv FnKoutan Akrobaatti

-t.Sukanvarren Helinäkeiju         i: Rajaportin Marsalkka

-o.Rajaportin Marrastaika           i: Rajaportin Marsalkka

-o.Ra.Ra Lecargo                       i:-

-o.Rajaportin Bensalenkkari        i: Rajaportin Marsalkka

-t.Rajaportin Vunderbaumi         i: Rajaportin Marsalkka

-o.Rajaportin Mörköpeikko          i:-

-t.Rajaporti Lakritsi                    i:Iipotuupa

-t.Rajaportin Minnetonka            i: Kep Mv FnKoutan Akrobaatti  

-o.Rajaportin Autsaideri              i:-  

-o.Rajaportin Ristiriita                 i:-

-o.Rajaportin Viimeinen Tanssi     i:Rajaportin Marsalkka

-t.Rajaportin Aamukaste              i:-

 


KISAKALENTERI

Laji Paikka & Tuomari Sijoitus
ep.VIR. Näyttelyt : Kangastammat Skh-foorumi, Mirzza 2/7
VIR.Näyttelyt : Hevoskangastammat Skh-foorumi, Kura 3/10 LKV3,irtoSERT,JS
VIR.Näyttelyt : Hevostammat Skh-foorumi, Myster 3/9 LKV3,irtoSERT,JS
Ravit: B-Kategoria Skh-foorumi, KhtJuoksu-Jalka 4/8 01.20,4aly
Kouluratsastus: HeB Skh-foorumi, Niitti 12/23
     
     
     

Saavutukset: LKV3 x 2 , irtoSERT x 2 , JS x 2

 


ARVOSTELUT

-Ellu N.: Heti aluksi katsoinkin Suomenhevoseksi. Väri sallittu. Sukua oikein hyvin! Hyvin tammamaiset silmät ja kaunis pään muoto. Ompelujälki siisti, mutta vähän lättänä keskeltä. Korvat voisivat olla vähän sirommat ja pienemmät. Tummennokset ja merkit ovat tehty huolella ja jälki on todella siisti.Kaiken kaikkiaan todella hyvännäköinen hevonen! Kouluarvosana: 10- Hinta-arvio: 40-50€ (http://keppiheppoja.blogspot.fi/)
 
-Niitti: Erinomainen sukupuolileima, lempeän näköinen tamma. Rotuleima myös hyvä, pää ja nenäpii hitusen liioitellun jykevät. Hieman ponimainen leima, lyhyen ja paksun pään takia. Pään ylälinja jykevä mutta hyvä, samoin alalinja. Alalinjan muodot selkeät, vaikka leuka voisi olla suurempi ja liittymäkohta syvempi. Alahuuli heikosti näkyvissä, osittain myös kankaan takia. Suu erittäin hyvä, kauniin tiivis ja siisti. Kaula levenee kauniisti loppua kohden ja on hyvän mittainen. Pää suhteessa kaulaan sopivan mittainen. Lihaksikas yleisvaikutelma. Suloiset korvat, omilla paikoillaan ja todella siististi kiinnitetyt. Voisivat olla hiukan pienemmät, koska kankaan pörröisyys tuo niihin paljon lisää kokoa. Silmät ja sieraimet myös kauniit ja siistit! Täyttö tasainen ja kiinnitys keppiin hyvä. Kaunis merkki ja ihana väritys kruunaavat tämän suloisen tamman! 
 
-Kiiapa: Rotuleima erinomainen, Hetalla on selkeät suomenhevosen piirteet. Sukupuolileima myös hyvä, sillä hevosella on selvä tammamainen ilme. Pään alalinjan muodot hyvät, rodunomaiset ja selkeät. Pään sivuprofiili ehkä hitusen liian karkea. Kaula sopusuhtainen päähän verrattuna ja kaula levenee hyvännököisesti loppua kohden. Suu erittäin hyvä, sopivan syvä ja tiivis. Silmät voisivat kooltaan hieman suuremmat, mutta silmien tammamainen muoto onnistunut. Myöskään silmien paikassa ei ole mitään moitittavaa. Korvat voisivat olla hieman pienemmät kooltaan, mutta korvien muoto aito ja paikkakin onnisunut. Sieraimiin olisin toivonut hieman pisaramaisempaa muotoa, mutta sieraimetkin ovat kooltaan ja paikoiltaan onnistuneet. Väritys hieno, erilainen ja kaikinpuolin onnistunut. Kouluarvosana: 9+ Hinta-arvio: 40e
 
-Kura: Hiukan orimainen, muttei häiritsevästi. Väritys on todella nätti. Pää voisi olla hiukan pidempi, sierain aavistuksen alempana ja silmät & sieraimet paremmin kiinni hevosessa. Muuten siisti hevonen. 

 

 

 

.

©2020 Ra.Ra - suntuubi.com