Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

        


Talli on Yksityinen, mutta nykyään Instagramin kautta otettuja IRL-hoitajia käy myös jollain tallin hevosilla.Tuntitoimintaa ei virallisesti ole.Kouluvalmennuksia pidän ainoastaan tutuille tällä hetkellä.Talli painottuu kouluratsastukseen ja moni hevonen on treenattu korkealle tasolle.Myös yleis-, este-, kenttä- ja harrastepainoitteisia hevosia löytyy.Kouluratsastukseen painoittunut hevonen vaatii vähintään HeA-tason, siitä alemmat ovat joko painoittuneet toiseen lajiin tai ovat vielä koulutusvaiheessa.


 

 

 

 

 

KhtRaRan kasvatteja löytyy ympäri Suomea.Jos hevosella on nimessään Ra.Ra/frá Ra.Ra/Rajaportin se merkitsee tätä :

1.Hevonen on minun valmistama.

2.Kyseisen hevosen emä/isä on minun kasvattini.

 

Vuosien saatossa talli ei ole kasvattanut mitään tiettyä rotua, kuitenkin puoliveriset ovat aina olleet suosittu rotu hevosten keskuudessa.Ra.Ra kasvattaa tällä hetkellä Puoliverisiä, Suomenhevosia sekä Welsh Mountain- poneja joiden kasvatus lähtee rullaamaan pikkuhiljaa.Tallilta löytyy muidenkin rotujen edustajia mm. Vuonohevonen, Arabi ja New Forest-poni.Tallilla on tällähetkellä 9 tammaa, joilla on varsansa myös tallin asukkina.

 

Mutta miksi Suomenhevonen,Puoliverinen ja Welsh Mountain ?

 

   

"Suomenhevonen on käyttöominaisuuksiltaan monipuolinen yleishevonen.Se on keskikokoinen, hyväryhtinen ja melko vankka. Ilme on rehellinen.Suomenhevonen on yhteistyöhaluinen, pyrkivä, nöyrä ja tosissaan yrittävä" Lähde

 

Suomenhevoset ovat aina olleet minulle mukava rotu valmistaa, joten miksi ei kasvattaa niitä ? Pidän niiden pään rakenteesta ja siitä miten ne saa melkein aina näyttämään lempeiltä. Ra.Rassa on vuosien varrella asunut valitettavan vähän suomiputteja, ensimmäinen taisi ilmestyä talliin 2010, se oli skh-foorumin kautta ostettu Ruska-Ralli.Itse tein ensimmäistä kertaa suomehevosen 2011 syksyllä, Ra.Ra Kulkurin Oodi ilmestyi talliin.Suomenhevosia tuli talliin tiuhaan tahtiin vuonna 2015 ja enempää en osaa sanoa tuleeko vielä, sen näkee sitten miten käy.Skh-foorumille on tullut pari kasvattia myyntiin sekä sm-kisoihin 2016 yksi kasvatti, kaikilla oli Rajaportin-kasvatusliite sekä emä/isä vähintään tallistani.2017 vuonna kasvatteja on tullut monia myyntiin SM-kisojen myyntipöydän avulla.Sama jatkui vuonna 2018!

Hevosteni jälkeläisistä pyritään kasvattamaan rehtejä ratsuja jotka sopivat lajiin kuin lajiin.Maastovarmuus on taattua ja yleinen selväpäisyys - täydellinen suomehevonen siis.Suomenpienhevosia ei toki unohdeta ! Niitä majailee tällä hetkellä tallissa yksi.Suomenpienhevoset omistavat samat tavat ja järkevyyden kun suomenhevoset jotka kantavat Rajaportin-kasvatusliitettä.

 

       

 


   

   
 
"Puoliverijalostuksessa on pyritty kohtuullisen kevytrakenteiseen, kookkaaseen ja vahvaan eläimeen, joka sopii hyvin kilparatsastuksen eri lajeihin,erityisesti koulu- ja esteratsastukseen tai valjakkoajoon.Näiden lajien huippuhevoset ovat lähes poikkeuksetta puoliverisiä." Lähde

                                           

Puoliverinen on erittäin monipuolinen - jonka takia taidankin suosia rotua.Rotuleima on helppo toteuttaa ja puoliverinen onnistuu lähes aina.Ensimmäinen itsetekemä keppari oli puoliverirodun edustaja - SWB-tamma Corinne.Puoliveriset ovat siis majaileet tallissa jo ihan alkuajoista asti! Kun vielä kisasin paljon niin paras ratsu oli kyllä puoliverinen: nopea, joustavat askeleet ja tarpeeksi voitontahtoa omaava rotu toi melkein aina jonkun ruusukkeen kotiin.

Tallista löytyy "erirotuisia" puoliverisiä, eniten löytyy Selle Français rodun edustajia - tutummin Ranskan Puoliverinen, näitä löytyy peräti 11.Tallissa asuu myös yksi Hannover. Pitkän kasvatuksen tuloksena on myös tallissa yksi hevonen jonka äiti,isä ja heidän emänsä (nykyään myös toisen isoäidin emä Frou!) asuvat tallissa - kyseessä on sf-ori Altti johon pääsette tutustumaan hevoset sivulta.Nykyään myös tallissa asustelee Altin varsa Inna - josta tulee hitaasti ja varmasti hyvä siitostamma.Inna varsoi 2017 syksyllä ensimmäisen varsansa, tamman nimeltä Dina.Innan seuraava varsa syntyi syksyllä 2018, terhakka orivarsa Olli.Inna jatkaa aktiivisena siitostammana vielä toistaiseksi.

Ra.Rasta on vuosien aikana lähtenyt kymmeniä puoliverisiä ympäri Suomea uusiin koteihin ja ne ovat vallanneet niin kisa- kun näyttelykenttiä. Puoliverinen on osittain haastavakin rotu - ne ovat niin yksilöllisä joten joku saattaa olla täysi automaatti kun taas jonkun kanssa jotuu vänkäämään joka asiasta.Puoliveristen ailahtelevat luonteet ehkä alunperin tepaisi minut mukaan niitä kasvattamaan.

 

        

 


 

   

 

 "Vanhin sektioista on A, Welsh Mountain eli walesinvuoristoponi. Walesin vuorilla on laiduntanut vuoristoponeja vuosituhansien ajan. Karuilla laitumilla niistä on muovautunut vahvoja, älykkäitä ja terveitä poneja." Lähde

Welsh mountain on kiehtonut minua aina oikeissa hevosissa joten kun 2015 syksyllä tein omaan silmään onnistuneen welshkaavan päätin siirtyä ihan kasvattamaan tätä uljasta ponirotua.Tämä kyseinen poni oli tarkoitettu myytäväksi mutta päätin kuitenkin pitää sen itselläni - kyseessä on talllin prinsessaponi Kep Mva FnRa.Ra Laceheart.Tamma keräsi nopeassa ajassa itselleen korkeimman arvonimen näyttelyistä ja se innosti minua vain lisää!

Welshit ovat enimmäkseen siitos- sekä näyttelykäytössä khtRaRan tallissa - ponit ovat kuitenkin näppäriä monessa lajissa, eniten kuitenkin tämän tallin Welsh Mountainit painoittuvat kouluratsatstuksen maailmaan.Welsh Mountaineja on tällähetkellä tallissa vain 4, varsoja kuitenkin on ollut 2 kappaletta ja yksi täysikasvuinen kasvatti Ra.Ra Ex-Stellar joka oli Ellan jälkeläinen.Uusin siitosori on Ra.Ra Finestro joka tänävuonna astuu sekä Lacyn ja Ellan! Varsat saavat kasvaa täällä jonkinaikaa kunnes ne ikäännytetään 3 vuotiaiksi ja lähtevät valloittamaan maailmaa. 

 

              


 

Pyrin itse tuottamaan puhdasrotuisia varsoja ja haluan että jokaisella hevosellani on samanrotuiset vanhemmat.Ristetyksiä en väheksy, mutta puhdasrotuiset voivat menestyä myös virallissa näyttelyissä - joista monella hevosellani on myös lupaavia tuloksia.Annan myös sukua vain samanrotuisille välttääkseen risteytyksiä,ellei pyytäjä välttämättä halua ristetystä.

 

Sukua saa kysyä vieraskirjassa, mutta huomioi että tarvitsen jälkeläisen toimivat sivut jossa on selkeät kuvat ja tiedot.Varsan pitää siis olla samanrotuinen, siisti kolmipalainen joka on vähintään 3 vuotta nuorempi kun hevonen jota pyydät vanhemmaksi, oreilla riittää 2 vuotta.Voit myös tarjota jotain hevosta vanhemmaksi jos huomaat että kyseisellä hevosella puuttuu sukutaulusta juuri se mitä sinulla olisi tarjota.Vanhemman pitää olla samanrotuinen siisti kolmipalainen, tottakai myös vähintään 3 vuotta vanhempi.

 


 

 

Kilpailut & muu toiminta

Ra.Rassa on vuosien aikana järjestetty 3-5 tallin sisäiset kisat ja kahdet Skh-foorumille avoimet Koulukisat 2012 syksyllä ja keväällä 2015.Kisoissa on toiminut palkintoina perinteisesti kolmelle ensimmäiselle ruusukkeet ja kevään kisoissa myös ensimmäiselle pokaali sekä Ra.Ran koulumestarille kaulanauha ja tavarapalkinto sekä pokaali ja ruusuke.IRL-kisoista en osaa sanoa järjestänkö enään tulevaisuudessa, mutta URL-kisojen mahdollisuus ei ole poissuljettu.Tuomaroin myös pk-seudulla hyvinen kulkuyhteyksien päässä olevia koululuokkia jos kisojen järjestäjä niin pyytää, pientä maksua vastaan tottakai.Kokemusta löytyy nyt viidestä koulukisoista,merkittävin tuomarointi on kuitenkin ollut SM 2013,2016 ja 2017 - koululuokkien tuomarointi.Tuomaroin myös tulevissa SM-kisoissa koulumestaruuden ja toimin radansuunnittelijana.

Aikoinaan olin itse varsinkin aktiivinen IRL-kisaaja,tallista löytyy yli 100kpl. ruusukkeita ulkopuolisista kisoista.Enään en kisoja hirveästi kiertele mutta nykyään IRL-hoitajat kisaavat välillä hoitohevosillaan. Kisaan enimmäkseni koulua mutta esteet kuitenkin on ihan hauskaa puuhaa.Käyn myös mielelläni kuvaamassa tai vain myymässä lähialueen kisoissa.

 

Leirejä ei Ra.Rassa ole järjestetty,eikä niitä tullakkaan järjestämään. IRL-Hoitotoimintaa järjestetään Instagramin kautta valituille harrastajille.

 

 

 

 

 

.

©2020 Ra.Ra - suntuubi.com